Logga in

Logga in / registrera

Tips och regler om belysning

Här har vi samlat en del goda idéer och tips för dig som ska bygga om, bygga nytt eller helt enkelt vill förbättra belysningen i ditt hem.
Passande produkter finner du på vår hemsida eller i vår butik där vi gärna visar dig exempel på bra lösningar.

Allmänt

Tänk på belysningen i god tid, dvs så snart du börjar få klart för dig hur projektet kommer att bli, så att det finns tid att ta hänsyn till installationen av kablar mm. På så vis kan du undvika kostsamma ändringar i väggar och tak. Besök gärna vår butik för inspiration.

Inomhus

Tänk på och planera för arbetsljus där det behövs i exempelvis kök, badrum eller arbetsrum.

Tavelbelysning eller andra objekt som belyses från taket i mitten av rummet bör undvikas om inte rummet är litet eller har en mycket hög takhöjd. Ljus från spotlights som riktas från mitten av ett rum medför en stor risk för bländning när man rör sig i rummet och ger inte alltid motivet en bra ljussättning. Försök att hitta alternativa lösningar genom att placera belysningen närmare det som ska belysas.

En bra spegelbelysning för att sminka eller raka sig är ett mjukt ljus från båda sidorna i ögonhöjd, är spegeln för bred för att tillräckligt med ljus ska nå ansiktet är en placering av en längre eller fler armaturer ovanför spegeln att föredra. En separat sminkspegel med inbyggd belysning är ett bra komplement. Titta in på vår sida med badrumslampor.

Om rummet har fönster med utsikt undvik inbyggd fönsterbelysning, belys hellre det som finns utanför. En belyst växt eller en fin del av tomten gör att rummet inte slutar vid fönstret.

Bor du så att det finns mycket insyn så att tunna gardiner är ett måste montera ljuset mellan fönstret och gardinen, det gör att det är svårare att utifrån se vad som händer inne i rummet.

Utomhus

Utomhus handlar belysningen i hemmiljöer ofta om funktions- och dekorationsljus. Man vill kunna ta sig fram säkert och en bra belysning skapar också trygghetskänsla, oönskade besökare undviker oftast väl upplysta områden. Ett varmt ljus även utomhus ökar känslan av trivsel. Ljuspunkter som är lågt placerade minskar bländning men kan med rätt armatur lysa upp även förhållandevis stora ytor.

Trädbelysning görs enklast från marken, är det från en gräsmatta som ska klippas bör armaturen grävas ner, annars kan enklare lösningar med spotlight på ett spjut med fördel användas.

Träd eller växter med gröna blad gör sig bäst i ett lite vitare ljus medan den nakna trädstammen eller busken på vintern gör sig bäst i ett varmare sken.

Tänk på att miljön utomhus är extremt aggressiv mot armaturerna, satsa hellre på färre armaturer av bra kvalitet, så att du kan ha glädje av dem länge.

Produkter

Använd både ljuskällor och armaturer av god kvalitet, det spar både miljö och pengar och lönar sig alltid i längden. Idag finns det många bra LED-ljuskällor för de flesta typer av armaturer. Det spar på miljön då man kan byta ljuskällan istället för att tvingas byta ut hela armaturen om något går sönder, vilket kan vara fallet med många lågprisprodukter.

Dimmer är ett utmärkt sätt att både skapa stämning samt spara energi och ljuskällor.

Elsäkerhetsverket - Här hittar du tips och information om säkerhet kring elinstallationer.
Områdesindelning och IP-klasser i badrum och dusch.

Homelight är en belysningsbutik på Gärdet i Stockholm för dig som ställer höga krav på kvalitet, funktion och design inom el och belysning.

Copyright © 2021